Cultural heritage

Erkenning

De erkenning als Cultureel erfgoed is ondertussen een feit. De Koninklijke Steltenlopers Merchtem werd dan ook opgenomen in de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Via een persbericht werd dit publiek bekend gemaakt. 

Iets waar wij en alle Merchtemnaren terecht trots op zijn.

Aanvraag Immaterieel cultureel erfgoed

De eerste ideeën voor een erkenning van het waardevolle erfgoed van het steltenlopen in Merchtem dateren van 2009. Bij de voorbereidingen van de eerste editie van Merchtem op Stelten in dat jaar werd ook de fiche over steltenlopen voor de website www.tradities.be ingevuld. Deze fiche is te raadplegen op http://www.lecavzw.be/tradities/rituelen/steltenlopen.

 

Het culturele belang van tradities en gebruiken wordt zowel op regionaal als op internationaal vlak op een zelfde wijze geborgd. Bij ons is de Vlaamse overheid verantwoordelijk voor cultuur en zij werkt met de Inventaris Vlaanderen. Een opname in deze inventaris betekent dat het cultureel erfgoed als waardevol wordt beschouwd, maar eveneens dat er acties moeten ondernomen worden om dat verder te documenteren, te bewaren en door te geven aan nieuwe generaties. Het is dus niet alleen een erkenning, maar evenzeer een uitdaging om het verder te stimuleren, te onderzoeken en uit te dragen. Na goedkeuring is er dan ook jaarlijks een update van het dossier nodig.

 

Het huidige traject is, na een eerste melding in de lokale pers (zie Goeiedag op http://www.goeiedag.be/merchtem/2016/10/steltenlopers-van-droog-over-de-beek-tot-werelderfgoed/), gestart in februari 2017 met een overleg met LECA. Dat is het Landelijk Expertisecentrum voor de Cultuur van Alledag. Vanuit de vereniging, de gemeente en LECA is een werkgroep erfgoedzorg samengesteld. Deze werkgroep heeft het aanvraagdossier voorbereid, in samenspraak met andere leden en stakeholders. Naar het einde van het traject is dat ook toegelicht in de pers, zie bijvoorbeeld:

 

https://www.hln.be/regio/merchtem/steltenlopers-willen-erfgoed-worden~ab04dac3/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180423_03478334

http://www.goeiedag.be/merchtem/2018/04/steltenlopers-gaan-voor-immaterieel-erfgoed/

http://www.ringtv.be/nieuws/erkenning-steltenlopers-merchtem-als-immaterieel-cultureel-erfgoed-stap-dichterbij

https://radio2.be/vlaams-brabant/steltenlopers-willen-erkenning-als-cultureel-erfgoed 

 

De aanvraag wordt voor half mei 2018 ingediend en dan is het wachten op het advies van de bevoegde commissie en de beslissing van de Minister van Cultuur.

Hier komt nieuws